July 3, 2010

kelam dunia


kau tak adil.
kau sekat segala-gala nya.
semua nya kau kata kan tidak.
hanya tidak yang boleh kau ungkapkan.

tidak kah kau tahu itu adalah cara aku untuk merasai nikmat hidup?
nikmat hidup yang tak seberapa ini?
yang sangat 'daif' jika nak dibanding kan dengan manusia-manusia lain.
jadi ini lah cara ku.

itu pun di sekat dan di kawal.
kau tahu betapa pilu dan sedih nya hati ini bila kau katakan tidak kepada segala-galanya?
betapa hancur nya hati dan jiwa ini?
seolah-olah kau ambil semua diri ku dan simpan kan ia di dalam balang kaca.

seringkali hati ini meronta-ronta untuk memberontak,
tapi itu semua tidak mungkin kan?
aku tahu. kerana apa?
kerana mereka adalah mereka, dan takkan berubah.
walau tangisan darah mengalir.

jadi apa yang boleh aku lakukan sekarang?
aku sudah sedar dan tahu situasi dan hakikat tidak boleh berubah,
apa saja yang boleh di lakukan?
apa? mengalah? atau sebalik nya?

masih menjadi persoalan itu semua.
aku letih penat memikirkan nya.
sekarang aku hanya merasakan diri ku dicuri.
di sekat itu perkara biasa, aku sudah lali.
tapi kini yang terbaru, di curi.

lepas ini apa pulak ya?
aku tertanya-tanya.
sampai bila?
aku takut aku tak mampu terus kan lagi.







28 comments:

ohfreakshow said...

serious la, is this my adik? oke, jk. :)

what's up sweetie?

LyNn also known as Liyana said...

this is me laa kakak. seriously.
nothing kak, just a small bump on the road.
:)

roy@zabri the white said...

wahhhhh lynn dah reti nak besastera!!!

LyNn also known as Liyana said...

roy, hehehe. >____<

Anonymous said...

人有兩眼一舌,是為了觀察倍於說話的緣故。............................................................

Anonymous said...

如果成為一支火柴,也要點亮一個短暫的宇宙;如果是一隻烏鴉,也要叫疼閉塞的耳膜。.................................................................

Anonymous said...

好棒的地方 我一定要常來~~~^^~..................................................................

Anonymous said...

你文章很棒的~繼續分享給大家~~~~..................................................................

Anonymous said...

喜歡看大家的文章,每篇都是一個故事,都是一種心情~~祝大家開心愉快............................................................

Anonymous said...

累了嗎?來杯咖啡休息一下吧!............................................................

Anonymous said...

這麼好的blog不回應怎麼行咧!............................................................

Anonymous said...

很喜歡你的部落格,來給你加油,幫你推一下喔~期待你的下一個更新,謝謝............................................................

ohfreakshow said...

tengok tu adikk! ada banyak chinese stupid comments tu.. i get those too. that really bugged me you know. ciss.

Anonymous said...

感動 + 感恩 + 感謝(。-ˍ-。 )............................................................

Anonymous said...

生命是一頓豐富的宴席,有人卻寧可挨餓................................................

Anonymous said...

河水永遠是相同的,可是每一剎那又都是新的。. . . . . . . . . .. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Anonymous said...

More haste, less speed.............................................................

秀吉秀吉 said...

一棵樹除非在春天開了花,否則難望在秋天結果。............................................................

Anonymous said...

尼采:「一棵樹要長得更高,接受更多的光明,那麼它的根就必須更深入黑暗。」............................................................

Anonymous said...

如此動感的blog!!!............................................................

Anonymous said...

may the blessing be always with you!!............................................................

蔡曼鄭美玉屏 said...

Pen and ink is wits plough...................................................................

Anonymous said...

活是一種鍛鍊靈魂的東西..................................................................

Anonymous said...

想跟你說一聲加油,祝福大家每天開心............................................................

孫邦柔 said...

謝謝大大分享 我難過了ˋ 3ˊ............................................................

Anonymous said...

打聲招呼,祝你一切平安!............................................................

Anonymous said...

喜歡看大家的文章,祝你順心~^^ ..................................................

Loliz Kochie said...

ala..baru kene curi..
saya dulu kene samun bersenjata lagi..
rileks r~~
xperit xnikmat r hidup~~
^_^v